Италианско ризото с аромат на кафе
СЪСТАВКИ (за 3 човека, подготовка 40 минути)
200 г ориз
800 мл вода
2 супени лъжици кафе на зърна
2 чаши кафе еспресо
100 мл сметана
половин чаша студено бяло вино
сол
пармезан (по избор)
ПОДГОТОВКА
1. Предварително трябва да смелите две супени лъжици кафе на зърна, които ще използвате за приготвяне на кафето
2. Сложете вода в тенджера и я оставете да заври. След това добавете смляното кафе и варете най-малко 10 минути.
3. Прецедете кафето и го поставете обратно на котлона.
4. Сложете само ориз в тигана (без вода или мазнина) и го оставете да се запече за около 1 минута.
5. Добавете половин чаша бяло вино.
6. След това сложете кафето и разбъркайте.
7. По средата на варенето добавете две чаши еспресо. Ако предпочитате по-деликатен вкус, добавете само една чаша.
8. Продължете да варите като добавяте кафе, когато е необходимо. Овкусете с щипка сол и бъркайте до получаване на необходимата гъстота и сваряването на ориза.
9. Когато котлонът е изключен, добавете сметана и разбъркайте. На финала можете да сложите масло и настърган пармезан.
10. Украсете с кафе на прах.
Няма коментари